Reguliere opvang De Schavuiten Leiden

KINDEROPVANG gezonde kinderen  

Geitjes en
Lammetjes

Biggetjes

Kuikentjes

Dit zijn de beide baby groepen. Op de Geitjes en de Lammetjes worden in totaal 18 kinderen opgevangen. De leeftijd van de kinderen ligt tussen de 3 maanden en de 2 jaar.  De kinderen gaan rond het tweede jaar over naar de dreumesgroep. Hierbij geldt wel dat er gekeken wordt naar dat wat voor het kind van belang is. Soms gaat een kindje dan ook al eerder door naar de volgende groep.

Dit is de dreumesgroep. Op deze groep kunnen 14 kinderen spelen. Deze groep bestaat uit kinderen van ongeveer 2 jaar tot 3 jaar. Ook hier geldt weer dat het ene kindje hier rond de tweede verjaardag binnen komt en het andere kindje als het echt 2 jaar is.

De laatste groep voordat de kinderen ons verlaten om naar de basisschool te gaan zijn de Kuikentjes. In totaal 16 kinderen in de leeftijd van ca 2 1/2 -3 jaar tot aan hun 4e verjaardag zitten op deze groep.

De Schavuiten - banner

Baby groepen

Op de baby groepen wordt het ritme van het kind aangehouden. In nauw overleg met ouders worden activiteiten aangeboden aan de allerjongsten die passen bij hun dagritme. Zo wordt  met de allerkleinsten naast de reguliere zorg zoals flesje geven, verschonen en op tijd naar bed voor een slaapje ook tijd genomen om even lekker te knuffelen en te spelen in de box of op het kleed. Voor de wat grotere kinderen is er voldoende materiaal aanwezig om lekker te spelen.

Met de grotere kinderen worden ook dagelijks liedjes gezongen, voorgelezen en als de kinderen er zin in hebben mogen ze meedoen met knutselactiviteiten zoals kliederen met verf, met wasco maar ook bijvoorbeeld plakken of lekker met scheerschuim spelen.

Indien het weer het toelaat gaan de kinderen lekker buitenspelen en met de allerkleinsten wordt er gewandeld. Op de babygroepen hebben we de beschikking over tweeling wagens en vierling wagens.

Voor de kinderen die al goed kunnen lopen geldt dat ze met de grotere kinderen mee buiten gaan spelen. Dit kan ook bij regen of sneeuw zijn. Belangrijk is dan ook dat kinderen goed gekleed op het weer zijn zodat ze er wel plezier aan kunnen beleven maar geen hinder van hebben.

De Schavuiten - banner

Dreumesen en peuters

Bij de dreumesen en de peuters wordt er heel veel geleerd. Op deze groepen starten de leidsters al met het stimuleren van de zelfredzaamheid. Kinderen krijgen de tijd om zelf jasjes aan en uit te trekken. Bij het middagslaapje mogen ze gaan proberen zelf de schoenen, sokken en kleren uit te trekken.

Ook is er op deze groep volop gelegenheid om te spelen. Verder wordt er veel aandacht geschonken aan de creatieve ontwikkeling van de kinderen door fantasiespel te stimuleren en veel ruimte te geven om te tekenen, te verven, te knippen en te plakken. Er is voldoende speelgoed op de groep aanwezig. Zo af en toe gaat echter al het speelgoed van de groep en brengen de pedagogisch medewerkers de dozen met kosteloos materiaal binnen op de groep.

Zijn de kinderen toe aan de overgang naar de Kuikentjes dan blijft het slaapje vaak al achterwege, zijn heel veel kinderen al zindelijk of bezig met zindelijk worden en kunnen de kinderen al heel veel zelf. Zo wordt er minimaal hulp gevraagd bij aan en uitkleden. Kunnen ze zelf al vaak naar het toilet en ligt de nadruk meer op activiteiten als voorbereiding op de basisschool. De kinderen gaan 2 keer per dag buiten spelen ook als het weer wat minder is. Belangrijk is dan ook dat de kinderen de beschikking hebben over kleding die dit toelaat, zoals regenjas en laarzen als het nat is buiten. Lekkere warme jas,  muts en wanten als het koud is enz.

Sinds 2016 is er daarnaast nog de Hooizolder. In deze ruimte komen rond een uur of 9.00 enkele kalfjes spelen samen met een paar Biggetjes of Kuikentjes. Zij spelen hier dan samen en eten ook gezamenlijk zodat de chronisch zieke kinderen nog meer interactie kunnen hebben met de gezonde Schavuitjes.

Voor de groepen gezonde kinderen geldt dat de GGD inspectie jaarlijks onaangekondigd langs komt om te checken of alles volgens de afgesproken spelregels gebeurd. Het inspectierapport is opgenomen onderaan deze pagina.

Nuttige links

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!