Locatie
De Schavuiten Amelo is gevestigd in lokaal De Vlier.
In een gezellig, karakteristiek pand in de wijk ‘Rosarium’ met mooi ingerichte groepsruimtes op de begane grond en grenzend aan de tuin. De Schavuiten heeft een eigen lokaal bij “De Boomhut” wat valt onder Human Kind, met volop ruimte om te spelen en te ontdekken.
Zowel binnen als buiten kan er met elkaar gespeeld worden.
Als de gezamenlijke activiteiten juist te druk zijn voor uw kind, is er altijd de mogelijkheid om binnen onze eigen groepsruimte de rust op te zoeken.
Het grootste gedeelte van de dag speelt zich af in onze eigen groepsruimte. Hier worden de kinderen ’s morgens ontvangen, hebben we onze tafelmomenten en ondernemen we individuele activiteiten. We zoeken naar een goed evenwicht in het samen spelen en juist de rust om in eigen tempo te kunnen ontwikkelen.
Omdat De Schavuiten binnen kinderdagverblijf De Boomhut” is gevestigd, kunnen ook gezonde broertjes of zusjes gebruik maken van hetzelfde adres voor de reguliere kinderopvang. U brengt ze op dezelfde locatie en toch krijgt ieder kind wat hij/zij nodig heeft.
Zorg
Op de verpleegkundige groep De Schavuiten zitten chronisch zieke kinderen die verpleegkundige zorg en toezicht nodig hebben. Op onze eigen groep kunnen per dag 6 tot 9 kinderen worden opgevangen. Doordat de groep klein is, proberen we de individuele aandacht voor ieder kind te waarborgen. Op deze groep werken dagelijks minimaal 2 (kinder) -verpleegkundigen op een zogenaamde verticale groep. Dit houdt in dat er kinderen kunnen spelen van 3 maanden tot 4/5 jaar. Omdat soms nog niet duidelijk is waar het kind naar toe gaat na het kinderdagverblijf kunnen kinderen hier blijven tot ze 5 jaar zijn.
Deze zorg kan bestaan uit de zorg rondom diabetes, canulezorg, katherisaties, sondevoeding en eetproblematiek. Door de opvang van uw kind bij ons verpleegkundige kinderdagverblijf, bent u even vrij van zorg. Dit geeft u de mogelijkheid om deel te nemen aan het arbeidsleven of juist even echt vrij te zijn. We streven naar een goede balans tussen zorg voor uw kind en zorg voor uzelf en de rest van uw gezin.
Eigen behandelaar
De Schavuiten Almelo biedt ouders de mogelijkheid om de eigen behandelaar van het kind zoals een fysiotherapeut of logopedist op de groep het kind te laten behandelen. Door samenwerking met deze verschillende disciplines bieden wij naast een regulier dagprogramma ook specifieke activiteiten aan, passend bij een bepaald ontwikkelingsgebied van een kind.
Op deze manier wordt de thuissituatie ontlast.
Daarnaast biedt het de verpleegkundigen de mogelijkheid om mee te kijken en op de groep met de doelen aan de slag te gaan. Er is geen fysiotherapeut of logopedist aan de Schavuiten verbonden, maar natuurlijk willen we met u meedenken en ervaringen delen wanneer u op zoek bent naar een behandelaar voor uw kind.
Indicatie voor plaatsing
Om uw kind op onze groep te plaatsen is een indicatie nodig. De kinderverpleegkundigen van de Schavuiten zijn bevoegd om indicaties te stellen indien uw kind onder de zorgverzekeringswet valt.
De verwijzing kan door een arts worden geschreven indien het kind onder de zorgverzekeringswet valt en door een arts of het JGT (Jeugd en Gezinsteams) indien het het kind onder de jeugdwet valt.
Indien er géén sprake is van verpleegkundige zorgvraag, maar er wel extra (verpleegkundige) begeleiding nodig is, valt dit onder de jeugdwet. In dat laatste geval wordt de beschikking afgegeven door de gemeente waar u woonachtig bent en kunnen de indicerende verpleegkundigen u op weg helpen een aanvraag te doen bij het wijkteam.
Buitenspelen
We vinden buitenspelen een belangrijk onderdeel van de dag en ons streven is om regelmatig naar buiten te gaan, afhankelijk van het weer, buiten zijn staat wel hoog in het vaandel.
Bij slecht weer is buitenspelen niet mogelijk, wel bestaat dan de mogelijkheid om in de hal te spelen.
Haal - en brengmomenten
Ouders worden tijdens haal- en brengmomenten bijgepraat en de groepsleiding geeft bij bijzondere situaties een schriftelijke overdracht mee. De kinderen hebben een digitaal kindschriftje waar het personeel de ontwikkeling in bijhoudt en waarin ook ouders kunnen schrijven.
Daarnaast vinden 2 keer per jaar oudergesprekken plaats waarin met de ouders de zorgdoelen van hun kind worden besproken en eventueel bijgesteld.