Locatie
De Schavuiten Almere is gevestigd op de begane grond. In het gebouw huren meerdere zorg gerelateerde bedrijven een ruimte. Zo is er een logopediste en een fysiotherapeut in het pand aanwezig. De Schavuiten beschikt over twee ruimtes op de begane grond. De ruimtes grenzen aan elkaar en er is een buitenruimte. Deze afgeschermde speelruimte wordt veel gebruikt.
Echter ook maken wij gebruik van de speeltuin en plein van het reguliere kinderdagverblijf, waardoor kinderen van De Schavuiten en van het kinderdagverblijf samen spelen en activiteiten ondernemen. Op deze locatie hebben wij twee verticalen groepen met kinderen in de leeftijd van 0 -5 jaren op iedere groep kunnen maximaal 10 kinderen per dag aanwezig zijn.
De Schavuiten is er voor kinderen die niet naar een regulier kinderdagverblijf kunnen, omdat ze verpleegkundige zorg nodig hebben. Ook extra begeleiding door een veelal medische oorzaak kan reden zijn om gespecialiseerde opvang voor uw kind te zoeken. Dit kan tijdelijke zorg zijn, maar ook langdurige zorg.
De activiteiten die wij met de kinderen ondernemen spelen zich af tussen 9.30 en 16.00 uur. Voor 9.30 uur worden de kinderen ontvangen en mogen zij spelen. Om 9.30 uur wordt de dag gestart met een tafelmoment met eten en drinken. Daarna worden er of groeps of individuele activiteiten gedaan.
Kinderen ontwikkelen zich allemaal op hun eigen manier, maar kunnen veel van elkaar leren! Door jong en oud samen te laten spelen, wordt de ontwikkeling op zowel motorisch, cognitief als sociaal-emotioneel gebied gestimuleerd. Om de taalontwikkeling te stimuleren maken we ook gebruik van ondersteunende gebarentaal en pictogrammen. Ook voor kinderen die zich misschien (nog) niet goed verstaanbaar kunnen maken, is het daardoor duidelijk wat er gaat gebeuren. Ieder naar zijn eigen mogelijkheden, tempo en/of ontwikkelingsniveau. Na de lunch en eventuele slaapje is er nog een middagprogramma tot 16 uur.
Zorg
Doordat de groep klein is, proberen we de individuele aandacht voor ieder kind te waarborgen. Er zijn gedurende het dagprogramma altijd twee (kinder-)verpleegkundigen aanwezig die ervoor zorgen dat uw kind de zorg krijgt die het nodig heeft. Deze zorg kan bestaan uit de zorg rondom diabetes, canulezorg, katherisaties, sondevoeding en eetproblematiek.
Door de opvang van uw kind bij ons verpleegkundige kinderdagverblijf, bent u even vrij van zorg. Dit geeft u de mogelijkheid om deel te nemen aan het arbeidsleven of juist even echt vrij te zijn. We streven naar een goede balans tussen zorg voor uw kind en zorg voor uzelf en de rest van uw gezin.
Eigen behandelaar
De Schavuiten Almere biedt ouders de mogelijkheid om de eigen behandelaar van het kind zoals een fysiotherapeut of logopedist op de groep het kind te laten behandelen. Op deze manier wordt de thuissituatie ontlast.
Daarnaast biedt het de verpleegkundigen de mogelijkheid om mee te kijken en op de groep met de doelen aan de slag te gaan. Ook kan er gebruik gemaakt worden van de fysiotherapeut of logopedist die in ons gebouw aanwezig is. Maar daarin hebt u de keus.
Indicatie voor plaatsing
Om uw kind op onze groep te plaatsen is een indicatie nodig. De kinderverpleegkundigen van de Schavuiten zijn bevoegd om indicaties te stellen indien uw kind onder de zorgverzekeringswet valt.
De verwijzing kan door een arts worden geschreven indien het kind onder de zorgverzekeringswet valt en door een arts of het JGT (Jeugd en Gezinsteams) indien het het kind onder de jeugdwet valt.
Indien er géén sprake is van verpleegkundige zorgvraag, maar er wel extra (verpleegkundige) begeleiding nodig is, valt dit onder de jeugdwet. In dat laatste geval wordt de beschikking afgegeven door de gemeente waar u woonachtig bent en kunnen de indicerende verpleegkundigen u op weg helpen een aanvraag te doen bij het wijkteam.
Buitenspelen
We vinden buitenspelen een belangrijk onderdeel van de dag en proberen daarom ongeacht het weer 2 keer per dag naar buiten te gaan.
- Indien het te heet is voor buitenactiviteiten (+/- 27 graden)
- Indien het te koud is voor de kinderen. (onder de 0 graden)
Haal - en brengmomenten
Ouders worden tijdens haal- en brengmomenten bijgepraat en de groepsleiding geeft bij bijzondere situaties een schriftelijke overdracht mee. De kinderen hebben een digitaal kindschriftje waar het personeel de ontwikkeling in bijhoudt en waarin ook ouders kunnen schrijven.
Daarnaast vinden 2 keer per jaar oudergesprekken plaats waarin met de ouders de zorgdoelen van hun kind worden besproken en eventueel bijgesteld.