Geïntegreerde opvang Leiden
Locatie
De Schavuiten biedt reguliere opvang in combinatie met opvang voor kinderen met een extra zorgbehoefte. Deze kinderen spelen met elkaar op de groep en kunnen zo van en met elkaar leren. Alle kinderen worden opgevangen en begeleid door pedagogisch medewerkers. Voor de kinderen met een extra zorgbehoefte zijn verpleegkundigen aanwezig.
Binnen de Schavuiten bieden we opvang aan op 5 verticale groepen, waar ieder kind zijn eigen ontwikkeling mag volgen. Hier vindt u de link naar het Pedagogisch beleidsplan.
Op de groepen zijn behandelaars van het kind welkom. Door samenwerking met verschillende disciplines bieden wij naast een regulier dagprogramma ook specifieke activiteiten aan passend bij een bepaald ontwikkelingsgebied. Zo worden wij geïnspireerd door de Visio, uw eigen kinderfysiotherapeut of logopediste die bij ons op locatie langskomt om therapie te bieden aan een kind. Hierdoor worden de ouders ontlast en kunnen de pedagogisch medewerkers en verpleegkundigen de oefeningen bij afwezigheid van de therapeut voortzetten. Sommige activiteiten of oefeningen kunnen wij gedurende de dag integreren in het dagprogramma. Hierdoor heeft elk kind profijt van een rijk onderbouwd aanbod en is ieder kind zowel uniek als gelijk.
Naast passende activiteiten voor de jongere ontwikkelingsniveaus bieden wij een uitdagend peuterprogramma. Werkplan peuterprogramma Leiden
Op sommige dagen kan een verpleegkundige naast de pedagogisch medewerkers op de groep staan, omdat de zorgvraag van een kindje complex kan zijn en om continue observatie van een verpleegkundige vraagt.
De Schavuiten Leiden beschikt over 2 gebouwen, ook wel oudbouw en nieuwbouw genoemd. De oudbouw is het hoofdgebouw en de nieuwbouw het bijgebouw. In het hoofdgebouw zijn 4 ruimtes beschikbaar waarvan 3 ruimtes worden gebruikt als groepsruimte waarin kinderen opgevangen worden. Eén ruimte is vrij gehouden voor de verpleegkundigen. Daar kan, indien nodig, de verpleegkundige zorg in een rustige omgeving aan kinderen met een extra zorgvraag geboden worden. Zij worden hiervoor van de groep opgehaald, mocht dit op de groep niet passend zijn.
De kinderen spelen twee keer per dag buiten. We hebben drie verschillende buitenspeelruimtes, waar we afwisselend gebruik van maken.
In het hoofdgebouw zijn 3 groepsruimtes:
- Geitjes
- Lammetjes
- Biggetjes
In het bijgebouw zijn 2 groepsruimtes:
- Kalfjes
- Kuikentjes
Ook is in dit gebouw de keuken gesitueerd waarvan uit de maaltijden geserveerd worden.
Zorg
Voor de chronisch zieke kinderen die verpleegkundige zorg nodig hebben zijn (kinder)verpleegkundigen gedurende de openingstijden aanwezig om deze zorg te kunnen verlenen. Om het kind te plaatsen is een verwijzing en een indicatie nodig. De verwijzing kan door een arts worden geschreven indien het kind onder de zorgverzekeringswet valt en door een arts of het JGT (Jeugd en Gezinsteams) indien het het kind onder de jeugdwet valt.
Bij de Schavuiten werken HBO kinderverpleegkundigen die kunnen helpen bij het verkrijgen van een verwijzing en het opstellen van een zorgindicatie.
Onze verpleegkundigen zijn BIG geregistreerd en volgen regelmatig bijscholingen. Zo volgt al het personeel jaarlijks de kinder EHBO en de kinderreanimatietraining en de verpleegkundigen de nascholingen op het gebied van de medisch technische handelingen zoals neussonde inbrengen e.d.
Eigen behandelaar
De Schavuiten Leiden biedt ouders de mogelijkheid om de eigen behandelaar van het kind zoals een fysiotherapeut of logopedist op de groep het kind te laten behandelen. Door samenwerking met deze verschillende disciplines bieden wij naast een regulier dagprogramma ook specifieke activiteiten aan, passend bij een bepaald ontwikkelingsgebied van een kind.
Hierdoor worden de ouders ontlast en kunnen de pedagogisch medewerkers en verpleegkundigen de oefeningen bij afwezigheid van de therapeut voortzetten. Sommige activiteiten of oefeningen kunnen wij gedurende de dag integreren in het dagprogramma. Hierdoor heeft elk kind profijt van een rijk onderbouwd aanbod en is ieder kind zowel uniek als gelijk
Daarnaast biedt het de verpleegkundigen de mogelijkheid om mee te kijken en op de groep met de doelen aan de slag te gaan. Er is geen fysiotherapeut of logopedist aan de Schavuiten verbonden, maar natuurlijk willen we met u meedenken en ervaringen delen wanneer u op zoek bent naar een behandelaar voor uw kind.
Indicatie voor plaatsing
Om uw kind op onze groep te plaatsen is een indicatie nodig. De kinderverpleegkundigen van de Schavuiten zijn bevoegd om indicaties te stellen indien uw kind onder de zorgverzekeringswet valt.
De verwijzing kan door een arts worden geschreven indien het kind onder de zorgverzekeringswet valt en door een arts of het JGT (Jeugd en Gezinsteams) indien het het kind onder de jeugdwet valt.
Indien er géén sprake is van verpleegkundige zorgvraag, maar er wel extra (verpleegkundige) begeleiding nodig is, valt dit onder de jeugdwet. In dat laatste geval wordt de beschikking afgegeven door de gemeente waar u woonachtig bent en kunnen de indicerende verpleegkundigen u op weg helpen een aanvraag te doen bij het wijkteam.
Buitenspelen
We vinden buitenspelen een belangrijk onderdeel van de dag en proberen daarom ongeacht het weer 2 keer per dag naar buiten te gaan. Bij temperaturen hoger dan 27 graden en lager dan 0 graden hanteren wij een protocol.
Haal - en brengmomenten
Bij haal- en brengmomenten vindt er een korte overdracht plaats. Mochten er bijzonderheden gedurende de dag plaatsvinden, zal er telefonisch contact opgenomen worden. Uiteraard kunnen ouders altijd een gesprek aanvragen. De kinderen hebben een digitaal kindschriftje waar het personeel de ontwikkeling in bijhoudt en waarin ook ouders kunnen schrijven.
Daarnaast vinden 2 keer per jaar oudergesprekken plaats waarin met de ouders de zorgdoelen van hun kind worden besproken en eventueel bijgesteld.
GGD inspectie
Voor de groepen geldt dat de GGD inspectie jaarlijks onaangekondigd langs komt om te checken of alles volgens de afgesproken spelregels gebeurd. Het laatste inspectierapport vindt u hier.
De Schavuiten werkt met een Pedagogisch beleidsplan. Op de groepen kunt u het werkplan van de groep van het kind vragen.